Så gör du ditt eget lössnus i 10 enkla steg

Observera att denna snus-guide är generell. Tillvägagångssättet för tillredning av snus kan variera beroende på tillverkare. Instruktioner och alla tillbehör, så som glycerol, natrium klorid och natrium karbonat ingår alltid i Snusmajorens snussatser. Denna guide är till för att ge en ungefärlig förståelse för hur det går till. 

  1. Sätt ugnen på 90 grader, eller av leverantören angiven temperatur.
  2. Lös sedan upp natriumklorid (salt) med varmt vatten. Mängden vatten kan variera mellan olika snus-satser vilket står angivet i den medföljande manualen. Det är oftast mellan 7-10dl vatten per kg råtobak.
  3. Häll tobakspulvret och saltvattenlösningen i en större bunke och blanda. Använd gärna elvisp med låg hastighet, för bästa resultat.
  4. Häll över snusmassan i den medföljande plastlådan, förslut locket noga och låt stå i ugnen i minst 24 timmar. Snusmajoren rekommenderar dock att man sänker värmen något och ökar fermenteringstiden till minst 36 timmar för en högre kvalitet. (Beroende på snus-sats och leverantör, så kan tillredningstiden variera något.).
  5. Ta ut snuset och låt svalna till rumstemperatur. 
  6. Lös natriumkarbonat med 1dl vatten. 
  7. Blanda tobakspulvret och saltvattenlösningen med natriumkarbonatet (ej att förväxla med natriumklorid). 
  8. Ställ in snuset i ugnen igen och låt satsen denna gång stå i 12 timmar. 
  9. Ta ut snuset ur ugnen och låt svalna, tills det når rumstemperatur.
  10. Häll ner snuset i en större bunke och blanda med glycerol. Använt gärna en elvisp med låg hastighet, för bästa resultat. Vill du smaksätta snuset med någon av alla snusmajorens aromer, så lägger du i detta nu. Oftast används en flaska snusarom per snussats. 

Problem


Svårt att krama en prilla
Om ditt hemmagjorda snus är svårt att krama kan du addera glycerol så blir det enklare att baka. Det går även att blanda färdigt snus med mer glycerol. Använd gärna en elvisp, med låg hastighet. Glycerol binder snuset och gör det mer formbart.

För torrt snus
Har ditt snus blivit för torrt? I sådana fall, lägg en gurkskiva i snusdosan för att långsamt återfukta snuset. Detta kan bero på att ugnen varierar i värme under bakningen. För att undvika detta bör bakningstemperaturen vara något under rekommenderad temperatur, och baka snuset under något längre tid, samt använda en stektermometer för att säkerställa att snuset inte bränns.

Dåligt tryck i snuset
Smakar snuset lite för lite? Häll då i pottaska/kaliumkarbonat, för extra smaksättning, så kommer det smaka gott.

Blött snus
Det kan bero på att snussatsen blandats/vispats mindre bra. Vid blandning/vispning binds alla ingredienser ihop, vilket är en viktig del av snusbakningen. Är snuset rinnigt bör det tas ut och blandas noggrannare, tyvärr är det svårt att rätta till en för fuktig snussats.

Förvaring av snus
Fyll dosor och förvara i kylen. Har du inte tillräckligt många snusdosor så kan du antingen köpa fler på här www.snusmajoren.se, eller förvara snuset i större lådor. Det går bra att packa snus i plastpåsar och frysa in för att bibehålla en hög kvalitét över tid.

Nyheter

Gör som superspararna - gör ditt eget snus!

Superspararna i Kanal 5 gör sitt egna snus med snussatser! Se videon här.. 2014-10-26 10:00:00. Läs mer

Mitt snus smakar konstigt och väldigt ”rått”, ska det vara så?

Om snuset smakar gammal råtobak så kan det vara så att det inte har fermenterats ordentligt. Detta är ett riktigt problem då du egentligen behöver värma upp det och fortsätta fermenteringen. Icke-färdigfermenterat snus kan vara farligt då TSNA:er kan finnas i stor omfattning. Min rekommendation är att slänga denna tobak och göra om hela satsen. Gör du i riskokare så kan du låta tobaken stå ett par timmar efter att du anser att den är färdig så är du på den säkra sidan.

. 2014-05-12 20:01:54. Läs mer

Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. 

. 2014-05-12 20:01:25. Läs mer

Vad innehåller snus egentligen?

Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

. 2014-05-12 19:43:17. Läs mer

Du gör alltså portion hemma? Hur då?

På sidan Snus i riskokare – gör såhär så finns, mot slutet, en ganska utförlig guide till hur jag gör. Påsar och snusspruta finns här hos Snusmajoren medan de andra produkterna behöver köpas från annat håll. Är snuset för blött så kommer påsen inte hålla ihop, det är en av anledningarna till att jag gör ett ganska torrt portionssnus.

. 2014-05-12 19:31:13. Läs mer

Hur länge håller mitt snus?

Ett färdigfermenterat snus håller ca 6-9 månader i kylskåp. Hantera alltid snuset så rent du kan (använd handskar när du rör i det etc.) så håller det längre. 

. 2014-05-12 19:30:05. Läs mer

Hur gör du när du smaksätter snus och vilken är din favoritsmak?

Det finns egentligen inga regler när det gäller smak eftersom det är den som snusar snuset som bör bestämma hur det ska smaka. När jag gör mitt snus så har jag alltid mitt grundsnus

. 2014-05-12 19:29:15. Läs mer

Mitt lössnus är fuktigt, men känns ”smuligt” under läppen (och går sönder när jag lägger ut prillan), vad gör jag?

Du har förmodligen för mycket vatten i snuset, men vatten binder inte ihop snuset så bra. Om du använde en tobak som inte var så finmalen så kan detta lätt uppstå. 

. 2014-05-12 19:24:32. Läs mer

Mitt snus är för blött, vad gör jag?

Det går att torka ur snus på många olika sätt. Är det bara lite för blött så brukar jag blanda ut med lite av det torrare grundsnuset, se ”Snus i riskokare – gör såhär”.

. 2014-05-12 19:18:34. Läs mer

Mitt snus är för torrt, vad gör jag?

. 2014-05-12 19:02:54. Läs mer

Facebook

Facebook

Gilla oss gärna på Facebook!

18-årsgränsDu måste vara 18 år för att köpa produkter som innehåller nikotin.