Snus i ugn

När du köper en snussats så följer det med en instruktion för hur du ska göra

följ den så kommer dunå det resultat som tillverkaren vill att du ska nå. Om du har tappat bort din instruktion eller om du av någon annan anledning vill veta hur du ska gå tillväga för att bereda snuset så kommer en steg-för-steg guide här. Alla Snusmajorens snussatser innehåller tobak, natriumklorid (salt), glycerol (fuktighetsbevarande medel) och natriumkarbonat (istället för så kallad ”pottaska”). För att få till en bra konsistens på det färdiga snuset så rekommenderar vi att du köper till Stabilisator och Gummi-Arabicum så att du verkligen få total kontroll över ditt snus. Vill du sedan portionera ditt snus så finns en guide för det under Portionera lössnus.

 

Det går att göra snuset med hjälp av det som medföljer men vissa saker underlättar:

- En stor bunke eller hink

- En elvisp

1. Sätt på ugnen på 90 grader.

2. Koka upp 1 liter vatten och lös ut innehållet i påse 1 (natriumklorid/salt). Om du vill ha mer salt såhar du i det nu, jag (Andreas) har i ungefär 40 g extra.

3. Blanda med råtobaken så att allt blir fuktigt.

4. Lägg ner tobaken i de medföljande lådorna och tryck till. För den som är hardcore så går det attpressa i all tobak i en dosa, vilket gör att du kan köra 2 satser samtidigt… (då får du anpassa instruktionerna för det).

5. Lägg i en termometer, gärna trådlös och tryck ner givaren i tobaken. Stäng locket och ställ in iugnen.

6. Låt tobaken stå inne i 24 timmar.

7. Lös ut innehållet i påse 2 (natriumkarbonat) i ca 1-1½ dl vatten, det gör inget om det inte blir heltlöst.

8. Ta ut tobaken och lägg i lådorna/stor låda/hink. Blanda tobak och karbonat noga. Gärna medelvisp.

9. Upprepa punkt 4 och lägg in i 12 timmar till.

10. Ta ut snuset och blanda med påse 3 (glycerol). Ditt snus är nu färdigt för snusning.

Vill du ha bättre konsistens och smak så finns en uppsjö aromer (länk till det) och möjligheter att göraditt snus perfekt (länk till frågor och svar).

 

Lycka till!

Nyheter

Gör som superspararna - gör ditt eget snus!

Superspararna i Kanal 5 gör sitt egna snus med snussatser! Se videon här.. 2014-10-26 10:00:00. Läs mer

Mitt snus smakar konstigt och väldigt ”rått”, ska det vara så?

Om snuset smakar gammal råtobak så kan det vara så att det inte har fermenterats ordentligt. Detta är ett riktigt problem då du egentligen behöver värma upp det och fortsätta fermenteringen. Icke-färdigfermenterat snus kan vara farligt då TSNA:er kan finnas i stor omfattning. Min rekommendation är att slänga denna tobak och göra om hela satsen. Gör du i riskokare så kan du låta tobaken stå ett par timmar efter att du anser att den är färdig så är du på den säkra sidan.

. 2014-05-12 20:01:54. Läs mer

Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. 

. 2014-05-12 20:01:25. Läs mer

Vad innehåller snus egentligen?

Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

. 2014-05-12 19:43:17. Läs mer

Du gör alltså portion hemma? Hur då?

På sidan Snus i riskokare – gör såhär så finns, mot slutet, en ganska utförlig guide till hur jag gör. Påsar och snusspruta finns här hos Snusmajoren medan de andra produkterna behöver köpas från annat håll. Är snuset för blött så kommer påsen inte hålla ihop, det är en av anledningarna till att jag gör ett ganska torrt portionssnus.

. 2014-05-12 19:31:13. Läs mer

Hur länge håller mitt snus?

Ett färdigfermenterat snus håller ca 6-9 månader i kylskåp. Hantera alltid snuset så rent du kan (använd handskar när du rör i det etc.) så håller det längre. 

. 2014-05-12 19:30:05. Läs mer

Hur gör du när du smaksätter snus och vilken är din favoritsmak?

Det finns egentligen inga regler när det gäller smak eftersom det är den som snusar snuset som bör bestämma hur det ska smaka. När jag gör mitt snus så har jag alltid mitt grundsnus

. 2014-05-12 19:29:15. Läs mer

Mitt lössnus är fuktigt, men känns ”smuligt” under läppen (och går sönder när jag lägger ut prillan), vad gör jag?

Du har förmodligen för mycket vatten i snuset, men vatten binder inte ihop snuset så bra. Om du använde en tobak som inte var så finmalen så kan detta lätt uppstå. 

. 2014-05-12 19:24:32. Läs mer

Mitt snus är för blött, vad gör jag?

Det går att torka ur snus på många olika sätt. Är det bara lite för blött så brukar jag blanda ut med lite av det torrare grundsnuset, se ”Snus i riskokare – gör såhär”.

. 2014-05-12 19:18:34. Läs mer

Mitt snus är för torrt, vad gör jag?

. 2014-05-12 19:02:54. Läs mer

Facebook

Facebook

Gilla oss gärna på Facebook!

18-årsgränsDu måste vara 18 år för att köpa produkter som innehåller nikotin.