Snus i riskokare

Del 1, Fermentering av tobak

Material som måste köpas innan: Riskokare där luftningshålet tejpas över

Steg 1

Koka upp 10 dl vatten och lös ut saltet, tillsätt gärna 40-50 gram salt utöver de påsar/påse du får med i satsen. Totalt ca 150 – 160 gram salt. Den som tycker om en grundsmak av citrus kan riva ner skalet (zesten) från 1-2 citroner i vattnet. Låt vattnet svalna något så att du inte bränner dig i steg 2.

Steg 2

Blanda vattnet med tobaken så att all tobak blir fuktig. Jag använder händerna:

Riskokare 1

Det går dock att använda en elvisp för den som tycker att det verkar jobbigt, känn efter så att all tobak är fuktig så går det bra.

Steg 3

Lägg ner den fuktade tobaken i din riskokare och pressa ner tobaken (det brukar följa med en slev med riskokaren, den är bra att ha vid beredningen).

Riskokare 2

Sätt i sladden till riskokaren men slå INTE på den. Du skall enbart använda funktionen varmhållning, vilket brukar ske automatiskt när sladden sätts i. Lägg sedan något tungt på riskokaren så att trycket i behållaren ökar.

Riskokare 3

Steg 4

Kolla tobaken med jämna mellanrum, föreslaget schema:

Efter 24 timmar

Efter 24 timmar

Efter 48 timmar

Efter 48 timmar

Efter 60 timmar

Efter 72 timmar

Efter 72 timmmar

Sedan var 12:e timme vid behov (snuset borde vara färdigt ungefär här men färg och doft avgör). På bilderna anses snuset vara färdigt efter 72 timmar.

Hur du kollar tobaken:

Häll ut tobaken i byttorna, använd båda så får du plats att vända och känna på tobaken. Se till att det inte finns några torra klumpar, tryck i sådana fall ut dem. Är tobaken för torr så kan du blanda i ca ½ dl vatten per bytta och upprepa steg 2.

Riskokare 7

Hur du vet att tobaken är färdig:

När färgen är väldigt mörkbrun eller nästan svart så är tobaken färdig. Om du har klumpar av torr tobak i ditt snus så behöver du trycka ut dem och blanda in. Kör sedan 12 timmar till och kolla igen. Du vill inte ha torra bitar i snuset eftersom fermenteringen blir sämre och kan ge dålig smak (eller i värsta fall förstöra snuset). Klumpar som är mindre än 2 cm i diameter är inga problem, så länge färgen är mörkbrun/svart.

Steg 5

Koka upp 2 dl vatten och lös sedan ut natriumkarbonat/pottaska i vattnet. Det kan gå att lösa ut med hjälp av gaffel, annars fungerar stavmixer bra. Det kan vara svårt att lösa ut karbonatet helt men det gör inte så mycket, så länge du blandar noga i nästa steg.

Riskokare 8

Steg 6

Häll hälften av tobaken i varje bytta och tillsätt hälften av karbonatet/vattnet i varje bytta. Blanda noga in karbonatet i tobaken, med händerna eller med elvisp – du vill inte ha klumpar av karbonat i ditt färdiga snus. När karbonatet är tillsatt så har du gjort snus av tobaken, innan dess är det bara varm, fuktig tobak.

Steg 7

Snuset du har kommer att lukta kraftigt och vara väldigt smuligt, detta fixar du genom att blanda i medföljande Glycerol Propylenglykol och blanda noggrant. En rekommendation är att nu hälla över allt snus i en av byttorna och pressa ihop. Låt snuset stå i kylskåpet i en vecka så mognar det på bra. Vill du smaksätta på en gång så fortsätter du till steg 8.

Steg 8, smak – kan göras i efterhand

Under menyfliken ”Frågor och svar” finns förslag på smaker. Till en början kan det vara lämpligt att ta hjälp av de aromer som finns på vår hemsida. Vårt bästa tips är att smaksätta en mindre del eftersom du då kan balansera med neutralt snus om det blir för stark smak. Börja med 300 – 500 gram och prova dig fram. Tänk dock på att smakerna klingar av och ”mjuknar” efterhand.

Steg 9, konsistens

Den som portionerar bör göra ett snus som är något torrare än vad lössnus är, främst för att portioneringen inte ska bli så kladdig. Så länge du inte har för mycket vatten i snuset så är konsistensen inte så viktig, påsen ser till att det blir bra i alla fall. När det gäller lössnus så är det en helt annan sak och vi har samlat de bästa tipsen under ”Frågor och svar”.

Grunden för ett bra lössnus är dock att tillsätta mer fuktighetsbevarande medel och stärkelse (i dagsläget finns inget bra alternativ till stärkelse i vårt sortiment, vi kommer dock att ta in Gummi arabicum för att få perfekt konsistens, det går att ha i lite potatismjöl också, det är så lite stärkelse att åverkan på tänder är väldigt liten). Välj hur mycket snus du ska bereda, förslagsvis lika mycket som du smaksatte, 300 – 500 gram. Börja med att ha i någon tesked från flaskan ”Stabilisator” och blanda i. Strö sedan över någon tesked stärkelse och blanda noggrant, gör gärna detta med hjälp av elvisp – eller knåda ordentligt. Du får hjälp av dessa ingredienser men konsistensen kommer att bli smidigare och luftigare om du ger detta lite tid och kraft. Ha i lite av produkterna och knåda mycket. Upprepa med små mängder. Om du skulle få ett för kompakt snus så bör du ha kvar grundsnus (som inte är smaksatt eller konsistensberett) som du kan använda för att backa lite.

För mer information om snusberedning, klicka dig vidare till Frågor och svar (länk inom kort).

Nyheter

Gör som superspararna - gör ditt eget snus!

Superspararna i Kanal 5 gör sitt egna snus med snussatser! Se videon här.. 2014-10-26 10:00:00. Läs mer

Mitt snus smakar konstigt och väldigt ”rått”, ska det vara så?

Om snuset smakar gammal råtobak så kan det vara så att det inte har fermenterats ordentligt. Detta är ett riktigt problem då du egentligen behöver värma upp det och fortsätta fermenteringen. Icke-färdigfermenterat snus kan vara farligt då TSNA:er kan finnas i stor omfattning. Min rekommendation är att slänga denna tobak och göra om hela satsen. Gör du i riskokare så kan du låta tobaken stå ett par timmar efter att du anser att den är färdig så är du på den säkra sidan.

. 2014-05-12 20:01:54. Läs mer

Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. 

. 2014-05-12 20:01:25. Läs mer

Vad innehåller snus egentligen?

Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

. 2014-05-12 19:43:17. Läs mer

Du gör alltså portion hemma? Hur då?

På sidan Snus i riskokare – gör såhär så finns, mot slutet, en ganska utförlig guide till hur jag gör. Påsar och snusspruta finns här hos Snusmajoren medan de andra produkterna behöver köpas från annat håll. Är snuset för blött så kommer påsen inte hålla ihop, det är en av anledningarna till att jag gör ett ganska torrt portionssnus.

. 2014-05-12 19:31:13. Läs mer

Hur länge håller mitt snus?

Ett färdigfermenterat snus håller ca 6-9 månader i kylskåp. Hantera alltid snuset så rent du kan (använd handskar när du rör i det etc.) så håller det längre. 

. 2014-05-12 19:30:05. Läs mer

Hur gör du när du smaksätter snus och vilken är din favoritsmak?

Det finns egentligen inga regler när det gäller smak eftersom det är den som snusar snuset som bör bestämma hur det ska smaka. När jag gör mitt snus så har jag alltid mitt grundsnus

. 2014-05-12 19:29:15. Läs mer

Mitt lössnus är fuktigt, men känns ”smuligt” under läppen (och går sönder när jag lägger ut prillan), vad gör jag?

Du har förmodligen för mycket vatten i snuset, men vatten binder inte ihop snuset så bra. Om du använde en tobak som inte var så finmalen så kan detta lätt uppstå. 

. 2014-05-12 19:24:32. Läs mer

Mitt snus är för blött, vad gör jag?

Det går att torka ur snus på många olika sätt. Är det bara lite för blött så brukar jag blanda ut med lite av det torrare grundsnuset, se ”Snus i riskokare – gör såhär”.

. 2014-05-12 19:18:34. Läs mer

Mitt snus är för torrt, vad gör jag?

. 2014-05-12 19:02:54. Läs mer

Facebook

Facebook

Gilla oss gärna på Facebook!

18-årsgränsDu måste vara 18 år för att köpa produkter som innehåller nikotin.