Portionera lössnus

Det är lite strul med bilderna i denna guide men de kommer så fort detta är fixat (det är jag som inte kan...). / Andreas

När du nu har massa snus att tillgå så kanske det är bra att ha lite portion också. Jag är en av dem som snusar både lös och portion, främst då portion är lättare att spotta ut (det finns ju tillfällen då det är rimligt att lägga ut prillan lite diskret). Nu ska jag visa mitt sätt att portionera på, vilket kanske inte är ett optimalt sätt men det har fungerat för mig i några års tid. Jag jobbar dock på bättre lösningar och har testat allt från kakpressar till PVC-slang. Det bästa är dock detta.

Det du behöver är detta:

  • Portionspåsar
  • Snusspruta
  • Vagnsbult M8
  • Eltejp
  • Plattång (liten är att föredra)
  • Grytlappar (tången blir väldigt varm)
  • Sax

Börja med att tejpa i ordning bulten, det kan vara lite meckigt men du behöver inte byta tejp så ofta. Se till att du får lite motstånd men det skall absolut inte gå tungt. Diska, vid behov, i ljummet vatten då klistret släpper om vattnet är för varmt.

Sedan klipper du isär påsarna på mitten, varje påse kommer att bli 2 prillor.

Sedan kommer den jobbigaste biten. Du behöver fylla röret med snus. På bilden håller jag i bulten men det är inte nödvändigt. Använd en plastdosa, som håller, fyll dosan med snus (ca 75 % full) och börja trycka. Tryck tills röret är fullt.

För in det fyllda röret i en av portionspåsarna (en av de halvor som du klippt till) och tryck, med hjälp av din bult, ut en lagom stor prilla. Du behöver bryta av prillan så se till att röret verkligen är långt nere i påsen. Upprepa tills du får så många prillor du vill ha. Denna fyllning är riktigt dryg i början men när snitsen är inne så kan du göra en dosa på ca 5 minuter – gärna medan du kollar på en film eller liknande.

Nu är det dags att försluta påsarna, vilket du gör med din plattång. Se till att tången är ordentligt varm och skydda händerna med grytlapparna. Du måste hålla ganska långt fram så blir det inte så tungt (men varmt – därav dubbla grytlappar).

Grattis! Du har nu gjort ditt egna portionssnus, från grunden. Inte bara blir det billigare, du kan med stolthet säga att du är en riktig snusare!

Nyheter

Gör som superspararna - gör ditt eget snus!

Superspararna i Kanal 5 gör sitt egna snus med snussatser! Se videon här.. 2014-10-26 10:00:00. Läs mer

Mitt snus smakar konstigt och väldigt ”rått”, ska det vara så?

Om snuset smakar gammal råtobak så kan det vara så att det inte har fermenterats ordentligt. Detta är ett riktigt problem då du egentligen behöver värma upp det och fortsätta fermenteringen. Icke-färdigfermenterat snus kan vara farligt då TSNA:er kan finnas i stor omfattning. Min rekommendation är att slänga denna tobak och göra om hela satsen. Gör du i riskokare så kan du låta tobaken stå ett par timmar efter att du anser att den är färdig så är du på den säkra sidan.

. 2014-05-12 20:01:54. Läs mer

Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. 

. 2014-05-12 20:01:25. Läs mer

Vad innehåller snus egentligen?

Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

. 2014-05-12 19:43:17. Läs mer

Du gör alltså portion hemma? Hur då?

På sidan Snus i riskokare – gör såhär så finns, mot slutet, en ganska utförlig guide till hur jag gör. Påsar och snusspruta finns här hos Snusmajoren medan de andra produkterna behöver köpas från annat håll. Är snuset för blött så kommer påsen inte hålla ihop, det är en av anledningarna till att jag gör ett ganska torrt portionssnus.

. 2014-05-12 19:31:13. Läs mer

Hur länge håller mitt snus?

Ett färdigfermenterat snus håller ca 6-9 månader i kylskåp. Hantera alltid snuset så rent du kan (använd handskar när du rör i det etc.) så håller det längre. 

. 2014-05-12 19:30:05. Läs mer

Hur gör du när du smaksätter snus och vilken är din favoritsmak?

Det finns egentligen inga regler när det gäller smak eftersom det är den som snusar snuset som bör bestämma hur det ska smaka. När jag gör mitt snus så har jag alltid mitt grundsnus

. 2014-05-12 19:29:15. Läs mer

Mitt lössnus är fuktigt, men känns ”smuligt” under läppen (och går sönder när jag lägger ut prillan), vad gör jag?

Du har förmodligen för mycket vatten i snuset, men vatten binder inte ihop snuset så bra. Om du använde en tobak som inte var så finmalen så kan detta lätt uppstå. 

. 2014-05-12 19:24:32. Läs mer

Mitt snus är för blött, vad gör jag?

Det går att torka ur snus på många olika sätt. Är det bara lite för blött så brukar jag blanda ut med lite av det torrare grundsnuset, se ”Snus i riskokare – gör såhär”.

. 2014-05-12 19:18:34. Läs mer

Mitt snus är för torrt, vad gör jag?

. 2014-05-12 19:02:54. Läs mer

Facebook

Facebook

Gilla oss gärna på Facebook!

18-årsgränsDu måste vara 18 år för att köpa produkter som innehåller nikotin.