Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. Det tar upp ugnen i ett par dagar och det luktar väldigt mycket tobak. Jag har inte provat stekpåsar, vilket skulle kunna hjälpa mot doften – jag har ingen erfarenhet av detta själv men har fått det berättat för mig.

I riskokaren bränns inte snuset, den kan stå i köket utan att bli så varm att det är någon fara för barn etc. Värmen överstiger inte 90 grader så snuset bränns inte. Temperaturen är något lägre vilket gör att fermenteringen tar längre tid (3-5 dagar) men jag kan ha bra koll på fukt och att all tobak verkligen fermenteras (jag kontrollerar snuset minst en gång per dag genom att hälla ut det i byttor, blanda och trycka ut ”kockor”. Då får jag också chans att tillsätta lite vatten om det behövs.). För mig fungerar det väldigt bra och snustillverkningen blir inte ett ”jobbigt projekt” utan har kunnat bli en del av vardagen. Det luktar en del precis när snuset slår över och blir färdigfermenterat men inte så kraftigt som i ugn.

Det är nog så att jag vill ha total kontroll över mitt snus så att jag slipper ”hoppas” att satsen inte blir förstörd. I riskokaren är det lättare att lyckas, i alla fall när en gjort snus på det sättet några gånger.