Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

Något basiskt: Vanligtvis är det natriumkarbonat som används (E500). Syftet med detta är att lösa ut nikotinet som finns i tobaken, mer karbonat innebär inte mer nikotin i snuset – däremot kan du få ut mer nikotin (tänk det som att karbonatet är en hand som kramar en blöt tvättsvamp, mer karbonat = hårdare tryck, inte mer nikotin i snuset). Karbonatet fräter också på huden och kan ge känslan av ”starkare” snus. Den som tycker att snuset är svagt kan tillsätta natriumkarbonat i efterhand. Smakförstärkaren innehåller natriumkarbonat och ger lite mer ”tryck” i prillan.

Fuktighetsbevarande medel: Detta kan vara ett problem för många, speciellt då de inte vet var det går att hitta i vanliga butiker. Självfallet går det att köpa mer redan från början (helt klart ett bra köp för de som gör lössnus). Om du, som jag, vill smaksätta och fukta ditt snus i etapper (bra när du växlar mellan lös och portion då portionen gärna får vara torrare) så finns en Stabilisator i återförslutningsbar flaska.