Vilken snussats är din favorit och varför?

Svar: Jag har fått möjlighet att testa några olika snussatser och har lyckats få några favoriter. Jag väljer ut de som finns i Snusmajorens sortiment där jag har Coobra blå som en favorit och jag ska strax förklara varför.

När det gäller snussatser som skall fermenteras så är malningen väldigt viktig. Ser vi på Prillan så är tobaken väldigt finmalen, vilket verkar göra att fermenteringen tar väldigt lång tid (upp mot 6 dagar i riskokare). I Coobra så är flingorna mycket större och verkar bestå av mer bladmaterial (tunnare). Detta gör att fermenteringen går fort och att snuset behåller mycket av fukten.

Om vi tar Prillan, som har en ganska mild smak och förvisso är lätt att smaksätta (fördel) så är det lätt att tobaken blir torr under fermenteringsprocessen och då kommer tobaken aldrig att slå över (bli färdigt). Finns ingen fukt så kan fermentering inte ske (vilket jag råkat ut för i ugn och är en stor anledning till att jag gör i riskokare). Därför tar Prillan lång tid. Ett annat problem är förvaring där det inte går att fuktsätta så mycket i taget av prillans snus eftersom det blir torrt (även i kylen) ganska fort. Den som snusar lös kan ha en veckoranson i taget eller så, annars riskeras torrt snus…

När det gäller Coobra blå så är det en annan sak. Det är lite större blad och fermenteringen sker ganska fort. Det är ofta klart efter ca 60 timmar men jag brukar låta det ligga i 12 timmar till och brukar göra färdigt snuset efter 3 dygn. Det brukar sällan krävas någon påfyllning av vatten – MEN det kan vara ett problem eftersom det är lätt att få denna tobak för blöt, vilket gör att snuset kan ”blöda” (rinna kraftigt). Detta sker också om tobaken inte är nog fermenterad (det som rinner smakar då rått och jordigt). Nackdelen med Coobra blå är att bladen kan kännas stora och att en behöver arbeta mer med konsistens (knåda igenom snusmassan samtidigt som den fuktas upp).

De stora fördelarna är alltså en snabb fermentering med väldigt liten risk att misslyckas. När det gäller smak så är det bättre att låta Coobra stå någon vecka utan att smaksätta så att det ”råa” får lägga sig lite och snuset kan ta upp smaken du vill att det ska ha (är du för snabb så kommer tobakssmaken att tränga igenom och ta över)

Jag har testat snussatser som inte finns i Snusmajorens sortiment men ingen som jag anser funkar bättre än Coobra blå. Det är inte SÅ stor skillnad och det mesta kan ju fixas till med hjälp av lite pill hemma.

Jag kommer återkomma med portionssatserna när jag testat alla jag tänkt testa. Jag kan direkt säga att smaken inte är lite bra som för det egna snuset – inte heller doften. Det är dock mycket enklare och snabbare än att göra själv (men dyrare och utan samma fina resultat).

Ha det gott!
Andreas