Oktober är här och hösten har tveklöst kommit på allvar. Eftersom jag smaksätter ganska små mängder snus i taget så har jag bestämt mig för ett ganska fräscht höstsnus, samtidigt vill jag påminna om att det börjar bli dags att smaksätta julsnuset så att det hinner mogna till jul (speciellt om du behöver göra en ny sats till jul).

Det höstsnus som jag tycker funkar bra i år är ett snus med smak av ingefära och citron. Ingefära är inget som finns i sortimentet men jag använder torkad ingefära som går att köpa i kryddhyllan, kombinera med någon tesked (beroende på mängd snus, men ca 300g) citronarom och smaka av. Den som vill känna sig ännu fräschare såhär i förkylningstider kan pigga upp snuset med någon tesked eucalyptus som komplement till ingefäran och citronen. Personligen tycker jag att denna kombination är godast som lössnus då kryddigheten och värmen riktigt slår igenom.

Om du, som jag vill göra din egen julkrydda så ger jag dig ett recept som kräver en viss mogningsprocess så se till att den blir smaksatt redan i november. Om du har någon bekant som snusar så är det en riktigt uppskattad julklapp (mina nära och kära har fått detta i några år nu =)). Julsnuset är också riktigt bra som portionssnus och jag ska visa en finess som gör att du kan använda kryddorna för att göra tobaksfritt snus... 

Kryddsats för ca 500 g snus (icke smaksatt):

1½ msk malen kanel
1½ msk malen kardemumma 
0,75 msk torkad ingefära
0,75 msk malen nejlika

Blanda först ihop kryddorna och blanda sedan med snuset. Kanelen tar upp ganska mycket fukt så se till att du fyller på med stabilisator för att få ett mjukt och följsamt snus.

Om du behåller proportionerna men använder mer kryddor så kan du droppa i matolja/rapsolja (mycket försiktigt) i kryddorna. Blanda med en sked och när det är så fuktigt att kryddorna håller ihop så kan du portionera dessa och ha som tobaksfritt snus - med julsmak!

Om du är sugen på julsnus men har ont om tid eller tvivlar på dina färdigheter så har vi på Snusmajoren en färdig kryddblandning som heter just Julsnus.

Ha en riktigt fin höst nu!