Vi har en pågående kampanj med Gummi Arabicum (GA).

Gummi Arabicum

Det verkar som om flera är intresserade av kampanjen med att det inte är helt solklart vad som är det fina med GA. 

Vad är GA?

Svar: Det går att läsa på Wikipedia för den som vill ha en översikt men för oss snusmakare så är det ett bindmedel för att få en bra sammansättning mellan tobakskornen (bra kramvänlighet). Det viktigaste från Wikipeida är dock: 

"Eftersom akaciaträden tillhör gruppen ärt-/baljväxter kan gummi arabicum ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot bönor, ärtor eller jordnötter." 

Alltså mjölksaft från Acaciaträd...

Vad ska jag med det till?

Du har förmodligen inte så stor nytta av det om du inte ska:

- Göra färg tjockare

- Tillverka godis

- Göra snus

Just när det gäller den sista punkten så är det intressant för oss hobbyproducenter av snus. Personligen har jag länge (ja, relativt länge i alla fall) använt mig av potatismjöl för att få bättre konsistens på snuset. Problemen med potatismjöl är främst två stycken: Det torkar snabbt ut snuset, amylas i munnen själkar stärkelsen och bildar socker... Inte för att snus är bra men klart onödigt att öka kariesangrepp. Alternativet är att strunta i stärkelse men då är det svårt att få till bra konsistens ( dock inget problem för den som alltid portionerar). 

Hur gör jag med GA?

Det är tämligen enkelt att använda GA. 

När du har gjort ditt snus så kan du låta snuset ligga i kylen i en stor burk/hink/påse etc. utan fuktighetsbevarande medel (ja, kanske den påse du fick med satsen då...) och smaksättning. Detta kan vi kalla "grundsnus". Grundsnuset är fullt snusbart men torrt och med smak av tobak - ingen hit. När du vill/måste ha mer snusbart snus så tar du en skål, modell större, och lägger i så mycket grundsnus du vill ha (jag använder 300-500 gram åt gången). Börja med smakerna, som ofta är flytande essenser. Blanda i det torra snuset, gärna med händerna så att det blir varmare. Häll sedan i en klick fuktighetsbevarande medel, eller som det heter hos oss Stabilisator. Blanda runt även detta, det kommer bli kletigt och kladdigt (ha inte i mer än 2 msk åt gången). Nu till GA! Strö över ett fint lager GA och jobba in det. Är snuset fortfarande kletigt så kan du upprepa, det gör liksom inget om det blir lite "för mycket". Knåda tills snuset är rumstempererat (om det inte var det innan). Är snusmassan kall så kommer den att kännas hård och smulig tills du haft i för mycket stabilisator (stabilisatorn stelnar i kyla). 

Parera nu stabilisator och GA tills du hittar en bra balans, det är känslan vid "ficktemperatur" som är viktig. Behöver du "backa" lite så har du förhoppningsvis lite grundsnus att blanda i så backar du konsistensen lite (om du haft för mycket av något). 

Ok, något mer?

Nej, inget mer om konsistens. Det enda jag kan säga är att det är bra att hålla snuset så torrt som möjligt innan du gör detta. Behöver du, mot all förmodan, mer vatten så är mitt bästa tips att fukta händerna och blanda - det är så lätt att det blir för mycket vatten i och då rinner snuset bara ut. Behöver du hjälp med konsistens eller smaker så finns en Frågor och svar där vi listat de vanligaste frågorna.

Här av dig om det är något du undrar - gärna på Facebook: https://www.facebook.com/snusmajoren

För Snusmajoren,
Andreas Meijer