Fråga 1: Mitt snus är för torrt, vad gör jag?

Svar: Det finns olika lösningar på detta, med lite olika resultat. Det första kan vara att droppa i lite vatten eller lägga i äpple/potatis. Problemet med detta är att snuset kan bli rinnigt och otrevligt både för lös-, och portionssnusare. Äpple och potatis innehåller också socker, vilket inte är så bra för tänderna. Det bästa rådet är istället att, i anslutning till inköp av snussats, köpa någon eller några flaskor Stabilisator. Och försiktigt blanda i lite i taget, knåda ordentligt och ta i lite mer om det behövs. För att få en fin krämighet så är det bra att ha i lite stärkelse (vi ska få in Gummi arabicum, vilket är absolut bäst, enligt mig, men det går att ha i lite potatismjöl så länge, se även fråga 3).

Fråga 2: Mitt snus är för blött, vad gör jag?

Svar: Det går att torka ur snus på många olika sätt. Är det bara lite för blött så brukar jag blanda ut med lite av det torrare grundsnuset, se Snus i riskokare – gör såhär. Det mest effektiva är dock att lägga det snus som skall torkas ut i en bytta/skål med höga kanter och blåsa med en hårtork samtidigt som du blandar om snuset. När snuset börjar torka upp så flyger det lätt iväg så håll hårtorken en bit ifrån. Blir det för torrt så kan du kolla på frågan över denna.

Fråga 3: Mitt lössnus är fuktigt, men känns ”smuligt” under läppen (och går sönder när jag lägger ut prillan), vad gör jag?

Svar: Du har förmodligen för mycket vatten i snuset, men vatten binder inte ihop snuset så bra. Om du använde en tobak som inte var så finmalen så kan detta lätt uppstå. Tycker du att fukten är bra, men vill ha det mer ”kletigt” så kan du ha i stärkelse (vi kommer ta in Gummi arabicum inom kort, till dess kan du använda potatismjöl – gör på små mängder, max 500 gram snus i taget, annars torkar snuset och blir hårt) och baka in i snuset. Börja försiktigt med ca 0,5 -1 tsk per 300 g snus. En vital del i detta är att arbeta med snuset. Knåda, vispa, kläm, mosa etc. tills det bli kletigt (börja med ganska torrt snus, se fråga 2).

Är snuset för fuktigt så kan du följa svaret i fråga 2 och sedan köra med stärkelse och/eller Stabilisator

Fråga 4: Mitt snus känns så svagt, kan jag göra något åt detta?

Svar: Absolut. En av de saker som går att göra är att ha i mer karbonat. Antingen likadant som medföljer satsen eller den Smakförstärkare som du kan köpa som tillbehör. Detta kommer inte att öka nikotinhalten eftersom nikotinet finns i tobaken, inte i karbonatet. Det kan dock hjälpa till att lösa ut nikotinet som finns i snuset och se till att det pirrar lite mer under läppen. Sen kan det vara så att smaken är för mesig, vilket kan hjälpas genom att tillsätta mer salt. Du kan, om du vill, salta direkt i snuset och blanda noga. Börja försiktigt med ca ½tsk per 100 g snus.

Fråga 5: Hur gör du när du smaksätter snus och vilken är din favoritsmak?

Svar: Det finns egentligen inga regler när det gäller smak eftersom det är den som snusar snuset som bör bestämma hur det ska smaka. När jag gör mitt snus så har jag alltid mitt grundsnus (se Snus i riskokare – gör såhär) så att jag kan späda ut och reglera hur mycket snuset ska smaka. I vanliga fall gör jag ca 500 gram varje gång jag gör en smak jag tycker om. När en ny smak ska testas så brukar jag hålla mig till ca 100 gram, så att jag kan kasta testet om det inte blir bra, jag får också fram ett grundmått som gäller för 100 gram snus. All typ av kryddning kan funka men det som innehåller socker inte så lämpligt då tänderna tar mer stryk än nödvändigt.

När det gäller mina egna favoriter så ska jag ge tre smaksättningar, alla baserar sig på ca 500 gram snus:

Julsnus: 1 msk kanel, 1 msk kardemumma, 2 tsk ingefära, 1-2 tsk nejlika – allt är torra och finmalda kryddor.

Rök: 1 msk havssalt (flingsalt), 2-3 msk Liquid Smoke (går att köpa i större mataffärer). Detta kan kompletteras med några skivor äpple i ett par dagar så kommer en calvadosliknande smak fram. Rivet citronskal (zest) eller citronarom ger en friskare smak och går bra ihop med hickoryröken.

Polly (godiset): 1-1½ msk arraksarom (finns i större mataffärer), 2-3 tsk vaniljpulver (inte vanilj-, eller vannilinsocker).

Fråga 6: Hur länge håller mitt snus?

Ett färdigfermenterat snus håller ca 6-9 månader i kylskåp. Hantera alltid snuset så rent du kan (använd handskar när du rör i det etc.) så håller det längre. Du kan frysa snuset utan problem, antingen i påsar (ca 500 g per påse är bra storlek), dosor eller burkar. jag brukar portionera och rulla in dosor i plastfolie, det ger mig snusstockar i frysen. Håller i upp till 1 år (har inte provat längre men det kanske är snusbart ännu längre).

Fråga 7: Du gör alltså portion hemma? Hur då?

På sidan Portionera så finns, mot slutet, en ganska utförlig guide till hur jag gör. Påsar och snusspruta finns här hos Snusmajoren medan de andra produkterna behöver köpas från annat håll. Är snuset för blött så kommer påsen inte hålla ihop, det är en av anledningarna till att jag gör ett ganska torrt portionssnus.

Fråga 8: Vad innehåller snus egentligen?

Svar: Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

Något basiskt: Vanligtvis är det natriumkarbonat som används (E500). Syftet med detta är att lösa ut nikotinet som finns i tobaken, mer karbonat innebär inte mer nikotin i snuset – däremot kan du få ut mer nikotin (tänk det som att karbonatet är en hand som kramar en blöt tvättsvamp, mer karbonat = hårdare tryck, inte mer nikotin i snuset). Karbonatet fräter också på huden och kan ge känslan av ”starkare” snus. Den som tycker att snuset är svagt kan tillsätta natriumkarbonat i efterhand. Smakförstärkaren innehåller natriumkarbonat och ger lite mer ”tryck” i prillan.

Fuktighetsbevarande medel: Detta kan vara ett problem för många, speciellt då de inte vet var det går att hitta i vanliga butiker. Självfallet går det att köpa mer redan från början (helt klart ett bra köp för de som gör lössnus). Om du, som jag, vill smaksätta och fukta ditt snus i etapper (bra när du växlar mellan lös och portion då portionen gärna får vara torrare) så finns en Stabilisator i återförslutningsbar flaska.

Fråga 9: Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. Det tar upp ugnen i ett par dagar och det luktar väldigt mycket tobak. Jag har inte provat stekpåsar, vilket skulle kunna hjälpa mot doften – jag har ingen erfarenhet av detta själv men har fått det berättat för mig.

I riskokaren bränns inte snuset, den kan stå i köket utan att bli så varm att det är någon fara för barn etc. Värmen överstiger inte 90 grader så snuset bränns inte. Temperaturen är något lägre vilket gör att fermenteringen tar längre tid (3-5 dagar) men jag kan ha bra koll på fukt och att all tobak verkligen fermenteras (jag kontrollerar snuset minst en gång per dag genom att hälla ut det i byttor, blanda och trycka ut ”kockor”. Då får jag också chans att tillsätta lite vatten om det behövs.). För mig fungerar det väldigt bra och snustillverkningen blir inte ett ”jobbigt projekt” utan har kunnat bli en del av vardagen. Det luktar en del precis när snuset slår över och blir färdigfermenterat men inte så kraftigt som i ugn.

Det är nog så att jag vill ha total kontroll över mitt snus så att jag slipper ”hoppas” att satsen inte blir förstörd. I riskokaren är det lättare att lyckas, i alla fall när en gjort snus på det sättet några gånger.

Fråga 10: Mitt snus smakar konstigt och väldigt ”rått”, ska det vara så?

Svar: Om snuset smakar gammal råtobak så kan det vara så att det inte har fermenterats ordentligt. Detta är ett riktigt problem då du egentligen behöver värma upp det och fortsätta fermenteringen. Icke-färdigfermenterat snus kan vara farligt då TSNA:er kan finnas i stor omfattning. Min rekommendation är att slänga denna tobak och göra om hela satsen. Gör du i riskokare så kan du låta tobaken stå ett par timmar efter att du anser att den är färdig så är du på den säkra sidan.

.